Vreemdelingen en bijwoners

Elke situatie moet vanuit de context worden bekeken. Op sommige plaatsen wordt de zinsnede ‘vreemdelingen en bijwoners’ gebruikt voor mensen die ervoor hebben gekozen om de Schepper te volgen, maar andere keren verwijst het gewoon naar reizigers en buitenlanders, mensen die andere goden volgen, maar wonen in hetzelfde gebied als Israël. Numeri 15 is daar een voorbeeld van, daar wordt over beide soorten ‘vreemdelingen’ gesproken.

BLOG VREEMDELINGENNumeri 15:14-16
En hetzelfde geldt voor vreemdelingen die in de toekomst tijdelijk of blijvend bij jullie wonen en die JHWH een offer willen brengen, een geurige gave die hem behaagt. Voor de hele gemeenschap geldt een en dezelfde Wet, voor jullie zelf en voor de vreemdelingen die bij jullie wonen, voor alle komende generaties. Er bestaat voor JHWH geen onderscheid tussen jullie en vreemdelingen. Voor jullie en voor de vreemdelingen die bij jullie wonen geldt een en hetzelfde voorschrift en een en dezelfde regel.

Hier zien we dat de vreemdelingen die de instructie van de Schepper moeten opvolgen, mensen zijn die het verlangen hebben om de Schepper te volgen. Want voor de vreemdelingen en bijwoners die de Schepper willen volgen (ze willen immers een offer brengen aan JHWH), gelden dezelfde Wet, dezelfde regels. Jahweh maakt geen onderscheid tussen hen. Waarom is dat? Omdat Jahweh op bepaalde manieren gediend wil worden, niet op elke willekeurige manier, maar op Zijn manier. Dus als iemand Jahweh wil dienen, dan moeten ze dat op Zijn manier doen.

We zeiden zonet dat beide soorten ‘vreemdelingen’ in dit gedeelte werden genoemd. Daarmee bedoelen we dat de vreemdelingen zelf mogen kiezen. Ze kunnen ervoor kiezen om de Schepper te dienen, of om dat niet te doen.

Snap je ons punt? Dus als we daar Deuteronomium 14:21 naast leggen, dan zien we dat er twee groepen mensen worden aangesproken, Israël, en de vreemdelingen en bijwoners.

Degenen die ervoor kiezen om de Schepper te volgen, moeten dat op dezelfde manier doen als Israël. Maar aan degenen die ervoor kiezen om de Schepper niet te volgen, mag een dier dat een natuurlijke dood is gestorven worden gegeven of verkocht. Daarbij willen we wel zeggen dat de dieren die kunnen worden gegeven of verkocht, alleen dieren zijn die als voedsel zijn omschreven; het gaat dus niet om varkens bijvoorbeeld. Hoe we dat weten? Vanuit de context. In vers 21 staat duidelijk dat je niet alles mag eten wat een natuurlijke dood is gestorven; daaruit kun je opmaken dat datgene wat wordt verkocht of weggegeven, anders -als ze het gewoon hadden geslacht- als voedsel zou hebben gediend voor Israël.

De vreemdelingen en bijwoners die het verlangen hebben om JHWH te dienen, moeten hem op dezelfde manier dienen als de geboren Israëlieten. Daarin mag geen onderscheid zijn. Dat is heel logisch als we bedenken dat heidenen geënt kunnen worden. Wil je meer weten over geënt zijn, bekijk dan onze studie “Geënt” en lees ook Romeinen 11.

Iemand die niet het verlangen heeft om deel te zijn van het gezin van JHWH wil zijn wetten niet volgen en heeft ook niet het verlangen om geënt te zijn. Maar degenen die het verlangen hebben om deel te hebben aan de wijnstok, zij die een ‘kind van God’ willen zijn, moeten dezelfde regels volgen. Het maakt niet uit of ze Jood zijn of Griek, man of vrouw, slaaf of vrije (Galaten 3:28). Iedereen die het verlangen heeft om JHWH te dienen moet Hem dienen op de manier die Hij ons heeft doorgegeven, in gehoorzaamheid aan Hem en aan Zijn Woord. Dezelfde Wet geldt voor heel Israël, of je nu geboren bent als Israëliet of een vreemdeling bent die JHWH wil dienen.

De manier waarop wij onze Schepper moeten dienen, verandert niet vanwege onze genen. De manier waarop wij JHWH moeten dienen is gebaseerd op Zijn Woord. Het maakt Hem niet uit wie je vroeger was of waar je vandaan komt. Hij vindt het niet belangrijk wat jij in het verleden hebt gedaan. Kijk naar Ruth, zij was een Moabitische vrouw. JHWH had over de Moabieten gezegd dat ze moesten worden uitgeroeid (Jeremia 48:42), en toch kreeg Ruth toestemming om niet alleen deel te worden van Israël, maar zelfs om vermeld te worden in de stamboom van de Messias! Waarom? Omdat zij ervoor koos om deel te worden van het volk van Jahweh. Zij koos ervoor om Jahweh te dienen.

Ruth 1:16
Maar Ruth zei: Dring er bij mij niet langer op aan u te verlaten en terug te gaan, bij u vandaan. Want waar u heen gaat, zal ik ook gaan, en waar u overnacht, zal ik overnachten. Uw volk is mijn volk en uw God mijn God.

Als jij ervoor kiest om een kind van JHWH te zijn, dan moet je je bekeren van je zonden, je afkeren van het doen van de dingen op je eigen manier en in plaats daarvan de dingen op Zijn manier gaan doen. Door het offer van de Messias, kan de hele wereld het eeuwige leven ontvangen. Daar horen ook de vreemdelingen en bijwoners bij, maar alleen als zij het verlangen hebben om JHWH te dienen. Als ze dat verlangen hebben, dan gelden voor hen dezelfde regels als voor alle anderen die kinderen van JHWH zijn en Zijn Naam dragen. En zij ontvangen dezelfde beloning als alle anderen.

Romeinen 10:12-13
Er is immers geen enkel onderscheid tussen Jood en Griek. Want Een en dezelfde is Heere van allen en Hij is rijk voor allen die Hem aanroepen. Want ieder die de Naam van de Heere zal aanroepen, zal zalig worden.

Een vreemdeling en bijwoner die niet voor JHWH kiest, blijft ´van de volken´, een heiden. Zij zijn niet geënt en ontvangen geen redding omdat ze geen genade zullen ontvangen op grond van het geloof in de Messias. Zij die ervoor kiezen om de Schepper af te wijzen, zullen niet doen wat JHWH zegt; ze zullen niet doen wat Hij zegt om Hem te dienen. Ze zullen de dingen op hun eigen manier doen. En uiteindelijk zal hun 'beloning' voor het afwijzen van de Schepper, de eeuwige dood zijn, niet het eeuwige leven, omdat ze de Schepper hun rug hebben toegekeerd en Zijn Woord hebben afgewezen, waarmee ze Hem hebben afgewezen.

Wees zoals Jozua en kies vandaag wie je wilt dienen. Wil jij Jahweh dienen, de Schepper van het heelal, en er daarmee voor kiezen om de dingen op Zijn manier te doen? Of, keer je de Schepper de rug toe en doe je wat je zelf wilt, zoals mensen van de wereld doen?

Sjalom

Wil je meer weten over geënt zijn, bekijk dan onze studie [GEËNT]

Contact gegevens

Postadres:    

Stichting 119 Ministries Nederland

Noorderdiep 84

9521 BE  Nieuw-Buinen

Nederland  

   

RSIN nr. 

K.v.K. nr.

IBAN Rekeningnr.

BIC

ANBI Status 

856754134

66924251

NL09 RABO 0313 572 569

RABONL2U

ja

 


 

Hebrew Roots Map Europe