De 613 Mitzwot - Deel 1

We krijgen vaak het verzoek om een studie te maken over de 613 geboden die binnen het Joodse geloof worden gehanteerd. Je kunt je voorstellen dat het een enorme kluif is om een dergelijke studie, of studieserie, te maken. Maar we denken dat we het deels kunnen behandelen in onze blogs. Dit wordt een serie blogs die we op verschillende momenten uitbreiden zonder dat daar een duidelijk schema achter zit. In deze serie gaan we niet heel diep op alles in.

613 MITZWOT

De opzet van deze blogs zal simpel zijn. We zullen een traditioneel rabbijns commentaar citeren, dat je kunt lezen in de AENT (Aramees-Engels Nieuw Testament), daarna benoemen we het Bijbelgedeelte waarop dat gedeelte is gebaseerd, en geven we aan of we het eens zijn dat het een gebod is dat we vandaag de dag kunnen doen of dat het een gebod is dat we vandaag de dag niet kunnen toepassen en waarom wel en niet. Vervolgens delen we een aantal opmerkingen of gedachten over de toepasbaarheid vandaag de dag. Laten we beginnen.

Gebod: In God geloven

Exodus 20:2 (HSV)
“Ik ben de HEERE (JHWH) uw God, Die u uit het land Egypte, uit het slavenhuis, geleid heeft.

Opmerkingen:
Wij geloven dat dit vandaag de dag nog steeds geldt. Geloven betekent volgens ons vertrouwen/ toewijden/ geloof hebben in het Woord van God dat de Weg, de Waarheid, het Leven, het Licht, Vrijheid en Instructies is. Ons innerlijke “geloof” in God (JHWH) zal invloed hebben op ons uiterlijke gedrag. Als we daarin groeien worden we meer en meer een weerspiegeling, een beeld, van het Woord. Uiteindelijk moeten we meer gaan lijken op de Messias / Christus. Wil je meer weten over geloven, bekijk dan onze studies "Geloven" en "Genade, geloof en gehoorzaamheid".

Gebod: De eenheid van God erkennen

Deuteronomium 6:4 (HSV)
“Hoor, O Israël: De HEERE (JHWH) onze God, de HEERE (JHWH) is één”.

Opmerkingen:
We zijn het ermee eens dat dit vandaag de dag nog steeds van toepassing is. Wij geloven dat deze eenheid inhoudt dat er maar EEN Woord en EEN God is. Aanbidt geen andere goden. De eenheid komt voort uit die ene, verenigde, set geboden… een licht, een waarheid, een weg…een collectief met een onmetelijke diepgang, die we kennen als JHWH. Er bestaan niet meerdere waarheden. Als iets geen Waarheid is, dan is het geen JHWH, omdat Hij de bron van alle perfecte Waarheid en instructie is.

Gebod: God liefhebben

Deuteronomium 6:5 (HSV)
Daarom zult u de HEERE (JHWH) uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw kracht.

Opmerkingen:
Wij geloven dat dit nog steeds van kracht is en kan worden nageleefd. Wij houden van God door ons aan Zijn geboden te houden. Zie Exodus 20:6, Deuteronomium 5:10, 6:5, 7:10, 11:13, 11:22, 30:16; Leviticus 19:18, Nehemia 1:5, Daniel 9:4, Mattheus 10:39, 16:25, 22:35-37, Johannes 14:15, 21, Romeinen 13:9, 1 Johannes 5:2-3, 2 Johannes 1:6. Wil je daar meer over weten, bekijk dan onze studie "Hou jij van God?".

Gebod: Vrees God

Deuteronomium 6:13 (HSV)
U moet de HEERE, uw God, vrezen, Hem dienen en bij Zijn Naam zweren.

Opmerkingen:
Ook dit gebod kan en moet vandaag de dag volgens ons worden gevolgd. De vrees voor God is het begin van wijsheid en kennis (Spreuken 1:7, 10). Daarnaast worden we er in Prediker aan herinnerd dat God vrezen en Hem gehoorzamen de plicht is van alle mensen (Prediker 12:13). Dit is een innerlijk iets, dat we allemaal kunnen doen; niets weerhoudt ons ervan dat we deze geboden gehoorzamen, alleen wijzelf.

Gebod: God dienen

Exodus 23:25 (HSV)
U moet de HEERE (JHWH) uw God dienen. Dan zal Hij uw brood en uw water zegenen. Ik zal ziekte uit uw midden doen wijken
Deuteronomium 11:13 (HSV)
“En het zal gebeuren, wanneer u nauwgezet luistert naar mijn geboden die ik u heden gebied, door de HEERE (JHWH), uw God, lief te hebben en Hem te dienen met heel uw hart en met heel uw ziel,”
Deuteronomium 13:5 (ESV)
En die profeet of hij die die dromen heeft, moet gedood worden, omdat hij heeft opgeroepen afvallig te worden aan de HEERE (JHWH) uw God, Die u uit het land Egypte heeft geleid en u uit het slavenhuis verlost heeft; en omdat hij u wilde afbrengen van de weg die de HEERE (JHWH) uw God , geboden heeft daarop te gaan. Zo moet u het kwaad uit uw midden wegdoen.

Opmerkingen:
Wij geloven dat dit vandaag de dag nog steeds geldt en kan worden nageleefd. Zijn instructies doen is gehoorzaam zijn aan Zijn Torah, en dat is bewijs van ons geloof, en het is hoe we God moeten lief hebben met heel ons hart, ziel, verstand en kracht (Deuteronomium 6:5, en ook verkondigd door de Messias in Mattheus 22:35-37). We staan alleen ons zelf in de weg op het pad van onze gehoorzaamheid.

We hopen dat we hiermee een beetje duidelijkheid hebben gegeven over de eerste 5 geboden en waarom wij geloven dat ze allemaal kunnen en moeten worden nageleefd in ons hedendaagse leven. Dit begin was nog behoorlijk eenvoudig en sprak voor zich. Wij zijn het grootste obstakel in het gehoorzamen van Zijn geboden. Elke dag moeten we kiezen of we wel of niet gehoorzaam zijn, en daarmee kiezen we tegelijkertijd wie we dienen.

Sjalom

Contact gegevens

Postadres:    

Stichting 119 Ministries Nederland

Noorderdiep 84

9521 BE  Nieuw-Buinen

Nederland  

   

RSIN nr. 

K.v.K. nr.

IBAN Rekeningnr.

BIC

ANBI Status 

856754134

66924251

NL09 RABO 0313 572 569

RABONL2U

ja

 


 

Hebrew Roots Map Europe