De 613 Mitzwot - Deel 2

We krijgen vaak het verzoek om een studie te maken over de 613 geboden die binnen het Joodse geloof worden gehanteerd. Je kunt je voorstellen dat het een enorme kluif is om een dergelijke studie, of studieserie, te maken. Maar we denken dat we het deels kunnen behandelen in onze blogs. Dit wordt een serie blogs die we op verschillende momenten uitbreiden zonder dat daar een duidelijk schema achter zit. In deze serie gaan we niet heel diep op alles in.

613 MITZWOT 2De opzet van deze blogs zal simpel zijn. We zullen een traditioneel rabbijns gebod citeren, dat je kunt lezen in de AENT (Aramees-Engels Nieuw Testament), daarna benoemen we het Bijbelgedeelte waarop dat gedeelte is gebaseerd, en geven we aan of we het eens zijn dat het een gebod is dat we vandaag de dag kunnen doen of dat het een gebod is dat we vandaag de dag niet kunnen toepassen en waarom wel en niet. Vervolgens delen we een aantal opmerkingen of gedachten over de toepasbaarheid vandaag de dag. De vorige keer hebben we de eerste vijf geboden behandeld, deze week gaan we dieper in op vijf andere geboden.

Gebod: Je vastklemmen aan God

Deuteronomium 10:20 (HSV)
De HEERE (JHWH), uw God, moet u vrezen, Hem moet u dienen, aan Hem moet u zich vasthouden en bij Zijn Naam moet u zweren.

Opmerkingen:
Wij zijn het hiermee eens en we geloven dat dit ook voor ons geldt. We moeten ons vastklemmen aan de Waarheid, aan Zijn Woord, terwijl we vervalsingen moeten afwijzen. Alles wat niet waar is, is een vervalsing en komt niet van onze Schepper, daartoe behoren ook menselijke doctrines en manieren als die worden gebruikt om Gods wegen te vervangen of te verdringen.

Gebod: Om een eed te zweren op de naam van God

Deuteronomium 10:20 (HSV)
De HEERE (JHWH), uw God, moet u vrezen, Hem moet u dienen, aan Hem moet u zich vasthouden en bij Zijn Naam moet u zweren.

Opmerkingen:
Wij zijn het ermee eens dat dit vandaag de dag nog steeds geldt. Als vertegenwoordiger van het Woord van God (onder Gods autoriteit) moet ons ‘ja’ ‘ja’ zijn, en ons ‘nee’ ‘nee’. (Mattheus 5:37, Jacobus 5:12). Als de dingen die jij zegt niet betrouwbaar zijn, dan vertegenwoordig je God en Zijn volk als mensen die niet kunnen worden vertrouwd. Daarmee zorg je ervoor dat Zijn naam (reputatie en autoriteit) niets waard lijken te zijn.

Gebod: Om in Gods Wegen te gaan

Deuteronomium 28:9 (HSV)
De HEERE (JHWH) zal u voor Zichzelf bevestigen tot een heilig volk, zoals Hij u gezworen heeft, als u de geboden van de HEERE (JHWH), uw God, in acht neemt en in Zijn wegen gaat.

Opmerkingen:
Wij zijn het ermee eens dat we de instructies van de Vader moeten gehoorzamen, voor zover dat binnen onze huidige mogelijkheden ligt. In Zijn Wegen gaan betekent Zijn geboden, Zijn instructies, Zijn Torah, houden. Wil je meer weten over de beste manier om te leven, bekijk dan onze studies “De Weg” en “Genade, Geloof en Gehoorzaamheid: De relatie begrijpen”.

Gebod: Om Gods Naam te heiligen

Leviticus 22:32 (HSV)
U mag Mijn heilige Naam niet ontheiligen, opdat Ik in het midden van de Israëlieten geheiligd word. Ik ben de HEERE (JHWH), Die u heiligt,

Opmerkingen:
Wij zijn het ermee eens dat dit een gebod is dat vandaag de dag kan, en moet, worden gehoorzaamd. Wij geven Gods naam (sjem=autoriteit/naam) een bijzondere plek (heiligen) door Zijn geboden te houden. Als we Zijn geboden overtreden dan gebruiken we Zijn naam (autoriteit) ijdel (we maken die waardeloos). Door Zijn heilige (apart gezette) geboden te houden, laten we zien dat we ons onder Zijn autoriteit plaatsen en Zijn autoriteit (naam) een bijzondere plek geven (heiligen). Als we Zijn geboden houden, dan gaat de eer naar Hem omdat we onszelf vernederen onder Hem en de wereld zal dat zien. We kunnen niet de wegen van de wereld volgen en daar de naam van JHWH aan verbinden… dan gebruiken we Zijn naam ijdel.

Gebod: Om het Sjema elke morgen en avond te zeggen

Deuteronomium 6:7 (HSV)
U moet ze uw kinderen inprenten en erover spreken, als u in uw huis zit en als u over de weg gaat, als u neerligt en als u opstaat.

Opmerkingen:
Wij zijn het er niet mee eens dat het elke morgen en avond zeggen van het Sjema een gebod van de Schepper is. In dit Bijbelgedeelte spreekt Hij over AL de geboden, niet alleen over het Sjema. Zeggen en onderwijzen we alle geboden twee keer per dag? Dat lijkt me niet. Het is bedoeld als samenvatting. Het twee keer per dag zeggen van het Sjema is een aardige traditie, maar geen gebod. Het gebod gaat erom dat we Zijn geboden moeten overwegen bij alles wat we denken en doen. Zijn geboden moeten altijd in onze gedachten zijn, vanaf het moment dat we opstaan, tot het moment dat we weer gaan slapen, elke seconde van ons leven.

We hopen dat we hiermee een beetje duidelijkheid hebben gegeven over de tweede set van 5 geboden en hun toepasbaarheid in ons hedendaagse leven. Niet alleen wij zelf, maar ook ons begrip van de culturele uitleg en de context van de Bijbel, zijn ons grootste obstakel om te begrijpen en daarmee te gehoorzamen aan de wegen van onze Schepper. Elke dag moeten we kiezen of we wel of niet gehoorzaam zijn, en daarmee kiezen we tegelijkertijd wie we dienen.

Sjalom

Contact gegevens

Postadres:    

Stichting 119 Ministries Nederland

Noorderdiep 84

9521 BE  Nieuw-Buinen

Nederland  

   

RSIN nr. 

K.v.K. nr.

IBAN Rekeningnr.

BIC

ANBI Status 

856754134

66924251

NL09 RABO 0313 572 569

RABONL2U

ja

 


 

Hebrew Roots Map Europe