Reageren of antwoorden?

Is het je wel eens opgevallen hoeveel we ons laten beïnvloeden door de mensen om ons heen, in onze vreugde, onze vrede en ons geluk? En hoe zit het met die keer dat je gekwetst werd door wat iemand zei of deed tegen jou? Realiseer je je dat het jouw keuze is hoe je reageert en hoe de dingen jou beïnvloeden? Als iemand “jouw vrede wegneemt” gebeurt dat alleen omdat jij dat liet gebeuren!

De Messias is onze vrede. Zolang we de Messias hebben, maakt niets wat er om ons heen gebeurt iets uit. Mensen komen en gaan; ze zeggen en doen dingen die jou of anderen pijn doen. Niets van dat alles is van belang, wuif het weg omdat het niet van belang is en niets te zeggen heeft. JHWH is onze vrede, sta in die vrede vanuit de wetenschap dat Hij aan jouw kant staat. Mensen komen en gaan, woorden en daden komen en gaan, maar alleen de waarheid houdt stand tot het einde. De manier waarop iemand kijkt naar jou of jouw daden is van weinig belang; ze oordelen lichtzinnig en handelen, reageren. In werkelijkheid zijn zij helemaal niet van belang. Wat wel van belang is, is jouw relatie met de Schepper, die je mag hebben dankzij de Zoon. Leef je leven op de manier waarop jouw God dat van jou verlangt, dan zal al het andere er niet meer toe doen. Wees niet afhankelijk van wat mensen zeggen of doen, omdat dat niet van belang is; het zijn slechts mensen die hun eigen problemen en dingen hebben om mee om te gaan. We leven in een wereld waarin van het ene op het andere moment wordt gereageerd. We reageren op media, meteen. En als we iets willen weten, dan zoeken we het op het internet op, meteen. Willen we nu eten, dan kopen we fastfood of gebruiken de magnetron. We leven in een wereld van zelfverheerlijking; waarin we alleen maar reageren op de wereld, en geen antwoord geven.

Er is een verschil tussen reageren en antwoorden. Een reactie is een emotioneel antwoord, iets dat automatisch gebeurt zonder er al te veel over na te denken. Een antwoord is weloverwogen, verfijnd en bekijkt de situatie vanaf de buitenkant. Antwoorden is reageren met een bedoeling. Iemand haalt verbaal naar je uit, hij reageert vanuit zijn emotie en laat zijn daden daar in eerste instantie door leiden. Op zo’n moment zou die persoon juist niet moeten handelen, omdat emoties ten dienste staan van het vlees. Als iemand een kind in gevaar ziet verderop in de straat, dan reageert hij onmiddellijk. Het verschil hier is dat die daad weloverwogen is en wordt bepaald door de situatie, niet door de emotie. We zijn erop “getraind” om te letten op kleine kinderen die niet beter weten; om te gaan en voor ze te zorgen. We reageren op een situatie, niet op onze emoties.


Wees niet zoals kleine kinderen, ongetraind en reagerend vanuit emotie (reactie). In plaats daarvan moet je de situatie overwegen en je realiseren dat de dingen in dit leven slechts tijdelijk zijn. Wat iemand tegen je zegt of doet is niet belangrijk. Ga gewoon verder, en draag het emotionele gewicht van hun woorden of daden niet met je mee, omdat het een last is waarvoor je niet bent geschapen om die te dragen. Draag in plaats daarvan alleen de last van de kennis dat je de Messias hebt, en dat je voor de Schepper moet leven, niet voor Zijn schepselen. De wraak is aan JHWH, Hij zal rechtvaardig vergelden (Deuteronomium 32:35). Als we ons in ons leven laten leiden door onze emoties, dan laten we de wereld over ons heersen en regeren; we stellen die dingen boven onze Schepper en Zijn wil.


Doe wat je moet doen, maar niet door je emoties de overhand te laten krijgen, onderwerp ze aan het Woord; en neem elke gedachte krijgsgevangen (2 Corinthiërs 10:5). Leef voor Hem, niet voor hen.

Wil je meer weten over een onderwerp dat hiermee te maken heeft, namelijk belediging, bekijk dan onze studie “We voelden ons beledigd”.

Sjalom

Contact gegevens

Postadres:    

Stichting 119 Ministries Nederland

Noorderdiep 84

9521 BE  Nieuw-Buinen

Nederland  

   

RSIN nr. 

K.v.K. nr.

IBAN Rekeningnr.

BIC

ANBI Status 

856754134

66924251

NL09 RABO 0313 572 569

RABONL2U

ja

 


 

Hebrew Roots Map Europe