• Home
  • Blog
  • 3 manieren om wekelijks te wandelen in Torah

3 manieren om wekelijks te wandelen in Torah

Mensen die de Torah nog niet in hun leven toepassen, gaan er vanuit dat dat heel moeilijk is. Het komt vaak voor dat er tegen iemand uit de ‘Hebrew Roots Beweging’ wordt gezegd dat het volgen van Torah (Gods instructies) onmogelijk is. Wij worden er vaak aan herinnerd dat onze onreinheid als vuiligheid aan ons kleeft en dat niemand perfect is. Niemand! Behalve Eén, Jezus natuurlijk.
Wij willen je drie dingen voorleggen die wij kunnen doen in onze wekelijkse wandel in Zijn Torah.

1 Onze eetgewoontes veranderen

Eén van de manieren waarop wij dagelijks gehoorzaam kunnen zijn aan de Torah is het aanpassen van onze definitie van voedsel naar de definitie die de Schepper heeft gegeven. In Leviticus 11 geeft de Schepper ons Zijn definitie van wat wel en niet als voedsel wordt gezien. Voedsel voor menselijke consumptie is alles wat in de Bijbel rein wordt genoemd.

For Children By Children Vimeo Thumb

‘Voedsel’ is onder te verdelen in 5 categorieën:

  1. Planten – Al het zaaddragende gewas dat op heel de aarde is, en alle bomen waaraan zaaddragende boomvruchten zijn (Gen. 1:29)
  2. Dieren – Alle dieren met gespleten hoeven die herkauwen (Lev. 11: 3-8)
  3. Zeedieren – Alle dieren met vinnen en schubben, zowel in rivieren als in zeeën/oceanen (Lev. 11: 9-12)
  4. Vogels of gevleugelden – Bij deze omschrijving staat wat we niet mogen eten, ofwel onrein is. De lijst met vogels die niet gegeten mogen worden is te vinden in vers 13-19 en bevat onder andere (!): alle soorten valken, ooievaars, gieren en struisvogels (Lev. 11: 13-19)
  5. Insecten – Gevleugelde insecten met 4 poten: de gevleugelde insecten op 4 poten die naast hun poten een stel springpoten hebben om daarmee over de grond te springen. Hieronder vallen dus sprinkhanen en krekels (Lev. 11: 20-23)

Welk onderdeel hiervan is een last of een juk dat te zwaar is om te dragen? Is het opgeven van wat ons vlees verlangt (een varkenskarbonade of garnalen of krab) te moeilijk om te doen? Is het zelfs te moeilijk met hulp van de Messias? Als dat zo is, dan volgen we waarschijnlijk de begeerten van het vlees in plaats van het verlangen van onze Schepper.
Wil je meer weten over de Bijbelse voedselinstructies, bekijk dan onze studies: "Zijn alle dingen rein?" (Marcus 7), "Kunnen we alles eten": 1 Timotheüs 4.

 

2 Tzietziets dragen (of kwastjes)

Een tweede gebod dat we dagelijks kunnen doen om gehoorzaam te zijn aan de Torah is het dragen van tzietziets, zoals Hij ons heeft opgedragen.

Numeri 15: 37-40 (HSV)
De HEERE (JHWH) sprak tot Mozes: Spreek tot de Israëlieten en zeg tegen hen dat zij voor zichzelf, al hun generaties door, kwastjes moeten maken aan de hoeken van hun kleren. Aan de kwastjes aan de hoek moeten zij een blauwpurperen draad bevestigen. Die zal voor u aan de kwastjes zitten, opdat u, wanneer u hem ziet, aan al de geboden van de HEERE (JHWH) denkt en die doet, zodat u niet uw eigen hart en uw eigen ogen zult onderzoeken, waar u als in hoererij achteraan gaat; opdat u aan al Mijn geboden denkt en die doet, en heilig bent voor uw God.

Zoals we in deze tekst kunnen lezen heeft het dragen van tzietziets aan onze kleren een doel. Het herinnert ons aan Zijn Torah! Het is niet als decoratie bedoeld, of om er stijlvol uit te zien of de aandacht op onszelf te vestigen. Ze zijn er om voor ons een zichtbare, tastbare herinnering te zijn, dat we de Schepper willen gehoorzamen, en om niet te doen wat wij graag willen doen.
We zeiden het al, dit is makkelijk om te doen! Het moeilijke deel is de gewoonte te ontwikkelen om ze daadwerkelijk te gaan dragen. Na verloop van tijd zal het net zo normaal en ‘moeilijk’ worden als het dagelijks aandoen van onze kleren. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat ze zich naakt voelen als zij ze niet dragen! Als we onze tzietziets dragen, zijn we gehoorzaam aan onze Schepper, en we hebben het voordeel dat ze ook als herinnering dienen om in die gehoorzaamheid te blijven leven. Wil je daar mee over weten, bekijk dan onze studie "Moeten vrouwen Tzietziets dragen?"

 

3 Rusten op de Sabbat

We hebben nu twee manieren gezien om dagelijks de Torah te gehoorzamen. Er is nog een manier om gehoorzaam te zijn; iets dat we elke week kunnen doen. Elke week krijgen we de opdracht om de Sabbat te houden (in acht te nemen/uit te voeren), op de zevende dag, de Sabbatdag.

Exodus 20: 8-11 (HSV)
Gedenk de sabbatdag, dat u die heiligt. Zes dagen zult u arbeiden en al uw werk doen, maar de zevende dag is de sabbat van de HEERE (JHWH), uw God. Dan zult u geen enkel werk doen, u, noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw slaaf, noch uw slavin, noch uw vee, noch uw vreemdeling die binnen uw poorten is. Want in zes dagen heeft de HEERE (JHWH) de hemel en de aarde gemaakt, de zee, en al wat erin is, en Hij rustte op de zevende dag. Daarom zegende de HEERE (JHWH) de sabbatdag, en heiligde die.

Iedere zevende dag moet een dag van rust voor ons zijn; een dag waarop we onze lichamen kunnen ‘opladen’ en een dag waarop wij in Zijn woord kunnen duiken. Onze ‘knechten’ mogen niet voor ons werken, zelfs ons vee niet! We hebben allemaal rust nodig. Niemand kan continu werken zonder te rusten. De Schepper weet dat. In Zijn grote wijsheid heeft Hij daarom één dag in de week voor ons apart gezet om daarop te rusten. Het rusten op de Sabbat is een andere, simpele, niet-lastige manier om Zijn geboden te gehoorzamen. Wil je uitgebreide informatie over dit onderwerp, bekijk dan onze studie: "De dag van de Sabbat", "Geen vuur op Sabbat?".

We hebben nu drie manieren behandeld waarop we doordeweeks allemaal gehoorzaam kunnen zijn aan Zijn Torah;
We kunnen letten op wat al dan niet geschikt is voor menselijke consumptie door Zijn instructies daarover te volgen.
We kunnen tzietziets dragen, die ons eraan herinneren om Zijn instructies te houden voor ons eigen bestwil, en we kunnen rusten op de dag die Hij daarvoor heeft ingesteld; elke Sabbat.

Hopelijk is het je duidelijk geworden dat gehoorzaamheid aan de Schepper niet te moeilijk is om te doen. Eigenlijk hebben we alleen het verlangen nodig om gehoorzaam te willen zijn aan onze Schepper; we hebben het ‘willen’ nodig.

Het moeilijkste van alles is onze eigen wil, onze eigen gebruiken, tradities en gewoontes, aan de kant te zetten om ze te veranderen naar de vorm die onze Schepper heeft bedacht. Hij heeft een plan voor ieder van ons. Hij is de Pottenbakker, wij zijn de klei en wij moeten Hem toestaan om ons te vormen naar Zijn evenbeeld. Geloof je dat we onze eigen wil mogen najagen, of dat we gevormd moeten worden om Zijn wil te doen? Is Zijn evenbeeld door mensen bedacht? Uiteindelijk ben jij verantwoordelijk om vandaag te kiezen wie je wilt dienen.

Een laatste opmerking om je verder te helpen als mensen je vertellen dat het onmogelijk is om de Torah te volgen. Geef hen de uitdaging om de volgende drie vragen te beantwoorden:

• Als alle dingen mogelijk zijn door Hem Die ons kracht geeft, waarom is het dan onmogelijk om onze Schepper te gehoorzamen? (Filippenzen 4:13)
• Als het onmogelijk is om rechtvaardig voor God te leven, hoe komt het dan dat Johannes de Doper en zijn ouders dat wel konden? (Lukas 1:6)
• Tot slot, als gehoorzaamheid te moeilijk voor ons is, waarom wordt ons dan door Mozes, de Messias en door Johannes de apostel verteld dat het niet te moeilijk is, maar een lichte last? (Deut. 30:11, Mat. 11:30, 1 Joh. 5:3)

Wil je meer weten over dit onderwerp, bekijk dan onze studie: “Is de Wet van Mozes zwaar?
Als je nog vragen hebt, voel je dan vrij om ons te mailen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Sjalom

Contact gegevens

Postadres:    

Stichting 119 Ministries Nederland

Noorderdiep 84

9521 BE  Nieuw-Buinen

Nederland  

   

RSIN nr. 

K.v.K. nr.

IBAN Rekeningnr.

BIC

ANBI Status 

856754134

66924251

NL09 RABO 0313 572 569

RABONL2U

ja

 


 

Hebrew Roots Map Europe